Vilken företagsform som jag rekommenderar

Oavsett vad du vill basera ditt företag kring så måste du bestämma dig för vilken företagsform som du vill bedriva i det här inlägget hade jag tänkt att guida dig lite kring de olika företagsformerna som finns så att din bild ska klarna.

Företagsform

Jag kan börja med att berätta vad jag använde för min designverksamhet som jag tidigare sysslade med som ni kan läsa här. Jag började med enskild firma främst för att jag inte hade något direkt kapital att starta med eftersom att jag var så ung. Enskild firma kräver inget kapital att starta och är den absolut enklaste företagsformen. Befinner du dig i den situationen att du vill starta företag men din verksamhet ännu inte ger en så stor inkomst så är denna företagsform något jag rekommenderar, kom dock ihåg att du är personligt ansvarig för företag om det skulle få skulder så var väldigt sparsam med att ta lån för att finansiera något i ditt företag så till vida du inte är helt säker på att du kommer att få tillbaka pengarna.

Vad krävs då för att skapa en enskild firma?

Enskild firma

  • Bli godkänd för F-skatt genom en ansökning till Skatteverket. Detta kan du göra online eller genom att skicka in ett dokument till Skatteverket.
  • Sedan måste du registreras för moms.
  • Vad du kan göra men som du inte behöver om du inte vill är att anmäla ditt företagsnamn hos bolagsverket för att skydda det.

Som du ser är det inte många steg som behöver göras, det är dock lite uppgifter och pappersarbete som behövs innan du kan skicka in dina dokument, men det är väldigt standardiserade frågor som inte är några problem att svara på.

Utgifter som du kommer ha i början

De första utgifterna som du kommer ha i början av ditt företagande är utgifter för maskiner eller verktyg som du behöver, exempelvis en dator osv. Den andra utgiften som du måste räkna med är preliminärskatten som skall betalas 1 gång i månaden. Denna summa baseras på vad du har angett kommer vara dina inkomster för det kommande året, detta är givetvis väldigt svårt att säga när man aldrig har drivit ett företag innan, men ett tips från mig är att man hellre betalar för mycket preliminärskatt och får tillbaka pengar i slutet av året än tvärt om.

Det positiva är att man får göra avdrag för kostnader och utgifter som du har i ditt företagande, givetvis finns det begränsningar till detta och du får absolut inte göra avdrag för privata kostnader, därför är det noga att du kan motivera alla inköp du gör till företaget om du vill kunna vara säker på att du får göra avdrag för dem. Ett exempel kan vara att du köper in 3 st laptop inom loppet av 3 månader som du ska använda i företaget även fast du är helt ensam i företaget, detta är något som förmodligen Skatteverket skulle kunna ha en invändning mot.

Detta var den viktigaste informationen om enskild firma, jag hoppas att du har en bättre överblicksbild om vad som gäller nu. Vill du ställa några frågor till mig kan du göra det här.