Kvinnligt företagande och duktig flicka fenomenet

kvinnligt-foretagandeNär jag drev mitt företag förut fick jag ofta höra att jag var så duktig för att vara tjej, jag förstod aldrig riktigt vad dem som sa det menade så jag har tänkt att analysera lite över det i det här inlägget.

Du är så duktig för att du som tjej driver företag

Först och främst så bor vi i Sverige där i stort sett alla har samma möjligheter eftersom att vi har så bra möjligheter att studera till oss kunskap. Visst att det kanske var menat som en komplimang, men jag tog ändå illa åt mig när någon sa det till mig, som om mindre förväntades av mig bara för att jag var tjej, det var ungefär så jag tänkte.

Jag har på senare tid diskuterar detta ”fenomen” med min mamma och kommentarerna grundar sig givetvis i att på min mammas tid och hennes generations uppväxt så var det inte alls vanligt att kvinnor startade och drev egna företag, det fanns någon enstaka som kanske drev någon detaljhandel i centrum men det var i stort sett det hela.

Det är främst från personer i denna åldersgrupp som jag har fått dessa kommentarer från och efter mitt samtal så kan jag förstå dem till viss del, men kom igen, dem lever väll också i nutiden och kan se att det i stort sett finns samma möjligheter för killar och tjejer att starta och driva företag.

Jag tror inte att de problem som jag har stött på genom att vara ensam företagare på något sätt har att göra med att jag är tjej, om en kille hade drivit min verksamhet så hade han förmodligen stött på samma hinder som jag gjorde, för att ta ett exempel så hade jag problem med finansieringen så att jag började att sälja fakturor för att öka mitt kassaflöde, men det vara inte så att kunden var sen med betalningen bara för att jag var tjej.

Vi spelar på samma villkor

Det är dags att inse att kvinnor spelar på samma spelplan som männen och vi är exakt lika duktiga eftersom att vi har samma förutsättningar att bli lika duktiga, så nästa gång någon försöker säga till mig att jag är speciellt duktig eftersom att jag är tjej så ska jag ifrågasätta dem och verkligen fråga vad de menar med det.

Vad säger ni andra kvinnliga företagare, har ni också stött på samma fenomen? Skriv till mig här och berätta.