Hållbart företagande

Lite om hållbart företagande

Jag fick en fråga av en person som heter Lina nyligen, hon frågade vad jag kunde lära henne om hållbart företagande.

Hållbart företagande

Jag tycket så klart att det var en bra fråga och jag bestämde mig för att skriva ett svar till henne, innan jag börjar så kan även du ställa dina frågor till mig genom min kontaktsida ytterligare instruktioner på vad för typ av frågor jag gärna ser att du stället.

Vad är hållbart företagande?

Låt oss börja från början, en hållbar affärsidé är en ide som det finns fog för och som är starkt förankrad i en marknadsundersökning som utreder om det finns en efterfrågan av tjänsten eller produkten som man har tänkt att bygga upp sitt företag kring. Ett hållbart företag är alltså ett företag som gör vinst och överlever och till och med har möjlighet till expandering. Vad som bör tas med i analysen av ett hållbart företag är också konkurrensen på marknaden och hur starkt företaget står sig mot de andra aktörerna.

Hur kan man säkerställa att ens företag är hållbart i längden?

Det är omöjligt att förutsäga framtiden och vad som kommer att vara populärt längre fram, därför kan man inte helt säkerställa att ens företag är just hållbart i längden för att tjänsten eller produkten som du har tänkt att erbjuda kanske inte ens efterfrågas i framtiden. Det du kan göra däremot är att göra en väldigt djupgående marknadsundersökning baserat på vad konsumenter efterfrågar och varför de efterfrågar det som du har tänkt att erbjuda. Ju större efterfrågan desto hållbarare och framgångsrikt blir ditt företag. Ett tips från mig är att försöka hålla sig borta från att helt basera sitt företag på tillfälliga ”flugor” som tappar efterfrågan efter några månader, det är inte hållbart att bygga upp sitt företag på flugor som kommer och går om man har ett långsiktigt tänkt. Problemet är dock att dessa marknader kan vara frestande eftersom att konkurrensen inte är så stor eftersom inte tillräckligt många har hunnit med att börja sälja produkten eller tjänsten.

Det viktigaste tipset att ta med sig

Slutligen skulle jag vilja säga att det absolut viktigaste är att du kan ha ett pris för produkten eller tjänsten som gör att ditt företag gör en vinst när alla kostnader och utgifter är betalda, om så inte är fallet så är det inte en hållbar företagsidé och du bör fundera på att ändra riktning eller på att kapa kostnader. Förutom att göra en vinst är det viktigt att du har ett stabilt cash-flow i din verksamhet, om du inte har det så kan jag rekommendera olika finansieringslösningar som fakturaförsäljning av dina fakturor, detta är ett väldigt effektivt sätt att säkerställa att du får dina in pengar i ditt företag i tid.

Jag hoppas att dem svaren har förtydligat bilden för dig Lina J

Ha det bra och lycka till!